zaterdag 19 augustus 2017

Interview in het Eindhovens Dagblad

Volledig scherm
Eindhoven - Ruud Thelosen schreef het boek Solidaire Economie © FotoMeulenhof

Docent Ruud Thelosen uit Waalre wil een economie met rechtvaardige verdeling

EINDHOVEN- „Economie is mensenwerk. We hebben honderden jaren geëxperimenteerd. Maar we moeten constateren dat er een weeffout in zit. Die moeten we herstellen", vindt Fontys-docent Ruud Thelosen uit Waalre. 
Het vrije kapitalisme leidt tot een concentratie van geld en macht bij een kleine groep ondernemers. Voedsel en middelen zijn zeer ongelijk verdeeld." Om dat te veranderen, pleit de docent in zijn boek Solidaire Economie voor een vorm van economie waarbij bedrijven niet het eigendom zijn van particulieren (kapitalisme) of van de staat (communisme). In zijn ideale wereld zijn bedrijven gemeenschappelijk eigendom van coöperaties, stichtingen of verenigingen.
 
 
Voor Thelosen is de solidaire economie de ultieme vorm van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). „Meestal wordt MVO gedefinieerd als het zorgvuldig en minimaal gebruik van energie en grondstoffen, het beperken van milieuschade, voorkomen van kinderarbeid en tegengaan van corruptie. Maar solidaire economie gaat ook over het eigendom van bedrijven, rechtvaardige inkomensverdeling en nieuwe samenwerkingsvormen." Als voorbeeld noemt hij associaties, economische samenwerkingsverbanden waarbij de consument aan de handelaar opgeeft wat hij verwacht af te nemen, zodat die de inkoop op de vraag kan afstemmen en de producent weet wat die moet produceren. „Noodzakelijk om roofbouw op grondstoffen en verspilling tegen te gaan", vindt Thelosen.  
Hij illustreert het aan de hand van een verhaal. „In Nederland zijn diverse producenten van betonnen straatstenen. Die worden grotendeels afgenomen door de overheid. Enkele jaren terug hadden die bedrijven onderling een afspraak gemaakt over de verdeling van de orders. Op die manier wisten ze hoeveel stenen ze moesten produceren en hoeveel grondstoffen  en mankracht nodig waren. Maar ze kregen een boete van de Nederlandse Mededinging Autoriteit want hoeveelheidsafspraken zijn net als prijsafspraken verboden. Waanzin", vindt Thelosen. „Nu gaan orders naar partijen die de druk niet aankunnen en extra mensen moeten aannemen, terwijl bij andere bedrijven mensen zonder werk zitten en mensen moeten ontslaan. Pure verspilling." 
Het gedachtegoed van Thelosen is terug te brengen op de uitgangspunten van Rudolf Steiner. De grondlegger van de antroposofie zag de maatschappij als een driegeleed organisme met : het culturele of geestesleven (onderwijs en wetenschap), het rechtsleven (sociale structuren) en het economische leven (banken, bedrijven, handel). Deze drie gebieden zouden volgens Steiner onafhankelijk, zonder inmenging van elkaar moeten bestaan in de samenleving. „Hij baseerde dit op de idealen van de Franse revolutie: vrijheid, gelijkheid, broederschap", legt Thelosen uit. Idealen die volgens hem pas begrepen kunnen worden wanneer ze worden nagestreefd in een eigen werksfeer. Vrijheid in het culturele of geestesleven, gelijkheid in het rechtsleven en broederschap in de economie." „Broederschap of solidariteit zou hét leidmotief moeten zijn in het economisch verkeer", benadrukt Thelosen. „Terwijl daar nu het misplaatste idee leeft dat het gaat om vrijheid. Vrij ondernemerschap, vrije concurrentie en vrije marktwerking. Maar dat is puur gericht op winst en houdt geen rekening met een duurzame toekomst. Dat moet echt veranderen."
 
Solidaire economie kost 14,75 euro en is te koop bij Uitgeverij Nearchus.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten